Istorija

Zanatsko – preduzetnicko Udruzenje grada Doboja osnovano je na osnivackoj skupstini odrzanoj 03.07.1969. godine kao Udruzenje samostalnih zanatlija, ugostitelja i prevoznika opštine Doboj, a 28.05.1978. godine  Udruzenje je potpisalo povelju bratskih veza i saradnje sa opštinskim Udruženjem samostalnih zanatlija Ćuprije, koja i pored mnogih poteškoca kroz koje je prolazilo Udruzenje i dan danas traje uz česte medjusobne posjete, a ista povelja je potpisana i sa predstavnicima samostalnih zanatlija Celja.

Usled ratnih dejstava Udruzenje je 1992. godine na kratko prestalo sa radom, da bih na osnivackoj Skupštini 09.04.1994. godine obnovilo svoj rad, koje i danas djeluje, prolazeci kroz razne oblike pravne transformacije uskladjujući svoj rad prema zakonskoj   regulativi Republike Srpske, koja definisu djelovanje  u ovoj oblasti.

 

U dosadasnjem periodu postojanja , znacajan doprinos ukupnom radu i razvoju Udruzenja dali su sledeci članovi:

Emil Černi, Dimitrije Zdjelar,Hajrudin Hadjismajlovic,Hasan Halilovic, Mirko Zadro,Dzevad Čolic, Bogdan Misuric, Ratko Sekulic, Djordjo Kojic, Miroslav Jovanovic, Boro Skopljak, Milenko Lazic.Milenko Bozic,Jovo Pejcic i  Markovic Gojko.

 

Danas Udruzenje djeluje na osnovu Zakona o zanatsko-preduzetnickoj djelatnosti iz 2011 godine, a za njegov rad i funkcionisanje, odgovoran je Radomir Bozickovic, koji se nalazi na funkciji predsednika Upravnog odbora udruzenja, a Udruzenje trenutno broji oko 1300 clanova i trenutno se radi na azuriranju evidencije clanstva, jer usled trenutnih  trendova u privredi, narocito posle  majskih poplava, doslo je do gasenja pojedinih clanova Udruzenja, preregistracije kao i pojave novih clanova.

 

Svojim radom clanovi Udruzenja dali su veliki doprinos odrzavanju Sajma male privrede koji se odrzavao u Doboju, a pored toga  preduzetnici ucestvuju na sjamovima u Paracinu, Novoj Pazovi, Modrici, Brodu, Derventi, Banja Luci, Čelincu....

 

06.06.2020 - SIPOS doo Doboj.